{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Sojaoogst Argentinie TFH

Importeren vanuit Argentinië

Argentinië is de derde grootste economie in Latijns Amerika De bevolking van over de 40 miljoen mensen is sterk geconcentreerd in en rond de stad Buenos Aires. Argentinië exporteert vooral landbouwproducten als soja, maïs en tarwe, maar ook oliën, transportmaterialen en chemische producten. De belangrijkste afzetmarkten van Argentinië zijn Brazilië, China, Chili en de VS Het land kent een handelsoverschot.

Exportbelastingen

De export van agrarische bulkgoederen, vooral soja en maïs, maar ook andere producten als tarwe, vlees, fruit en wijn, zorgen via door de regering opgelegde exportbelastingen voor de broodnodige dollars om de uitgaven te bekostigen. De exportheffing op soja bedraagt 35% en op maïs 20%. Op deze wijze is in de afgelopen jaren voor miljarden Amerikaanse dollars afgeroomd van de landbouwsector, naast de gewone btw-afdracht die de producenten over de landbouwproductie betalen. De agrarische sector is de melkkoe van de Argentijnse overheid.

Export Argentinië winstgevend

Als de exportheffingen zo hoog zijn, waarom zaait de Argentijnse boer dan toch elk jaar weer zijn grond in? Waarom stopt hij daar niet mee? Heel simpel: ondanks alles is de sector nog steeds winstgevend. De graanproductie is door gebruik van mechanisatie en technologie, waaronder hoogproductief zaaizaad, gewasbeschermingsmiddelen en directe inzaai, zeer efficiënt en feitelijke de enige economische sector in Argentinië die wereldwijd concurrerend is. Daarbij vindt de meeste graanproductie plaats in een halve cirkel van 300 honderd kilometer rondom havenplaats Rosario, waardoor transportkosten relatief beperkt zijn. Dat in tegenstelling tot buurland Brazilië: daar is geen exportbelasting, maar zijn boeren een vergelijkbaar bedrag kwijt aan de hoge transportkosten van de ver van de havens afgelegen productie gebieden.

Agronomie

Het Zuid-Amerikaanse land, dat in oppervlakte bijna tweemaal zo groot is als Duitsland, Frankrijk en Spanje samen, heeft naast vruchtbare aarde, ook ruime beschikbaarheid over water. En omdat de zon vaak uitbundig schijnt, zijn agronomische omstandigheden voor landbouw dus uitstekend.

Argentijnse landbouwproducten

Nederland, en dan vooral de haven Rotterdam, is een belangrijke exportbestemming van Argentijnse landbouwproducten. In 2015 bedroeg de waarde van die stroom maar liefst 1,8 mld USD. Soja, maïs, biodiesel, rundvlees, fruit, pinda’s en wijn komen voornamelijk via Rotterdam ons land binnen. Een groot deel van de landbouwproductie wordt vanuit de provincie Santa Fe over waterwegen vervoer naar de Argentijnse havens.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van zo'n 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op het play-vignet te klikken en... bespaar tijd en geld!

Over The Freight Hero