{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Douane invoerrechten

Meestal wel, soms geen invoerrechten...

Wanneer je producten van buiten de Europese Unie importeert, krijg je bij aankomst in Nederland of België vaak te maken met invoerrechten. Invoerrechten moeten de interne markt beschermen tegen te goedkope import van buiten. Houd er dus rekening mee als je goederen importeert, dat je bovenop de inkoopsprijs ook nog invoerrechten moet rekenen en op sommige producten zelfs ook nog extra heffingen. Bij de import uit sommige landen van buiten de EU hoef je echter weer geen of weinig invoerrechten te betalen. De EU heeft namelijk met een aantal landen bijvoorbeeld preferentiële handelsovereenkomsten. Dit zijn landen waarvan de EU door middel van lage of geen invoerrechten hoopt de economische ontwikkeling te bevorderen. Als je importeert uit een land met een preferentiële handelsovereenkomst, moet je bewijzen dat jouw goederen ook daadwerkelijk geheel of gedeeltelijk in het land van herkomst zijn gemaakt. Dit kan je aantonen door een EUR1 document dat jouw leverancier kan leveren. Als je importeert uit een ontwikkelingsland, dan moet bij de lading een Certificaat van Oorsprong meegeleverd worden, of eventueel nog het Form A document, dat nu langzaam wordt uitgefaseerd.

De Europese Unie heeft met tal van landen handelsovereenkomsten, met bijbehorende invoerrechten. Met een aantal landen, zoals Amerika en China, heeft de EU geen overeenkomst gesloten. Wanneer je uit een land importeert waarvoor geen speciale overeenkomst is gesloten, dan betaal je gewoon het algemene invoerrecht voor het type product dat je invoert. Bijna alle producten zijn gecategoriseerd in zogenaamde HS-codes en aan de hand van de HS-code die bij jouw product hoort, kan je ook het bijbehorende invoertarief nazoeken. Met Turkije vormt de EU een zogenaamde douane-unie. Dit houdt in dat je voor veel goederen uit Turkije geen invoerrechten hoeft te betalen. Veel landbouwproducten en staalproducten vallen echter buiten deze regeling. Gewoonlijk toon je met een EUR1 document het land van herkomst aan, in het geval van Turkije heb je een ATR-certificaat nodig. Wees je ervan bewust dat een vrijstelling van invoerrechten géén vrijstelling van de BTW hebt.

De hoogte van de invoerrechten bereken je over de douanewaarde die jouw goederen hebben. De douanewaarde is samengesteld uit de waarde van de goederen bij aankoop, met daarbij opgeteld de kosten voor het vervoer en een eventuele verzekering tijdens het vervoer naar de haven op de grens van Europa. Omdat de invoerrechten voor alle lidstaten van de Europese Unie gelijk zijn, zijn de invoerrechten op de goederen in elke land van de EU gelijk.

Bij aankoop van uw goederen hoort u van uw leverancier de bij uw producten horende HS-code te krijgen. Controleer altijd of uw leverancier de juiste code gebruikt, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Mocht u twijfelen aan de juistheid van de hs-code, neem dan contact op met de douane of vraag gerust The Freight Hero om advies.

Wanneer u de HS-codes van uw leverancier gekregen heeft, kunt u op de website van de Nederlandse douane en op de website van de Europese Commissie de hoogte van de invoerrechten voor bijna alle producten terugvinden.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van zo'n 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op het play-vignet te klikken en... bespaar tijd en geld!

Over The Freight Hero