{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Maersk line

Maersk overweegt opsplitsing van onderdelen

De in de containervaart grootste rederij ter wereld, AP Möller-Maersk, overweegt zich op te splitsen in vijf onderdelen. Naast de rederij bezit Maersk olietankers, haventerminals en booreilanden en levert het diensten aan de scheepvaart. Er lopen al diverse kostenbesparende operaties, desondanks denkt het bedrijf dat een opsplitsing nodig is om op langere termijn economisch gezond te blijven.

Scheepvaarttarieven ingestort

De aandelenkoers daalt al vanaf 2007, al voor aanvang van de financiële crisis en wordt het afgelopen jaar negatief beïnvloed door de enorme daling van de olieprijzen. In Scandinavië kampt het met teruglopende bestellingen van booreilanden en om werkkapitaal te genereren, verkocht het bedrijf al participaties in banken en supermarkten in het thuisland Denemarken. Daarnaast zijn de scheepvaarttarieven ingestort. Al met al belandde Maersk in het laatste kwartaal van 2015 in de rode cijfers.

Lage containerkosten

Door de zwakkere wereldhandel is er in de markt van zeevracht en het verschepen van containers overcapaciteit ontstaan. De zeevrachttarieven – de kosten voor het transport van containers over zee – zijn historisch laag. Voorlopig ziet het er naar uit dat er geen einde komt aan de lage containerkosten op bijvoorbeeld de route van Azië naar Europa. Omdat de concurrentie groot is, zal de overcapaciteit moeten worden bestreden.

Allianties

Rederijen zijn momenteel aan het inspelen op deze marktomstandigheden en naast fusies (Cosco en CSCL tot China Cosco Shipping Corporation) en overnames (CMA GGM aan APL) die plaatsvinden, zijn de grote rederijen bezig om verdergaande allianties aan te gaan met elkaar. Zo ontstaat er een situatie van drie allianties, 2M, de Ocean Alliance en The Alliance, die allen ongeveer een derde van de markt bezitten.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van meer dan 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op play te klikken en... bespaar tijd en geld!

Meer over The Freight Hero