{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Warehouse docks

Koopt u ook op basis van incoterm FOB?

We hebben er bij The Freight Hero geregeld mee te maken. De FOB afspraak die opeens als EXW door de leverancier gepresenteerd wordt. Nog even ter herinnering voor degenen die de incoterms niet standaard uit het hoofd kennen. Wanneer u bij uw leverancier de goederen onder de incoterm FOB koopt, dan is uw leverancier verantwoordelijk en draagt de kosten voor het transport vanaf de fabriek tot op het containerschip. Uw leverancier draagt dus zorg voor een deugdelijke verpakking, het lokale transport naar de haven en de uitklaring bij de douane. Bij FOB regelt u via uw freight forwarder dat er een plaatsje is geboekt op het containerschip, hetzij als deellading in een container of een complete container. Bij FOB krijgt u vanaf het moment dat de goederen vastgezet zijn op het schip de verantwoordelijkheid en de kosten voor de rest van het transport naar het afleveradres in Nederland, België of Duitsland. Het is de meest gebruikte incoterm bij import over het water.

Bij EXW, oftewel Ex Works, regelt de leverancier helemaal niets. Hij zet de deur van zijn magazijn open en wens u veel succes met de goederen. U heeft geluk als de producten nog enigs goed verpakt zijn.

Nu we deze twee incoterms weer even scherp op het netvlies hebben staan, komen we terug op de bestelling die van FOB opeens EXW wordt. In de praktijk maakt u een afspraak met uw leverancier over de prijs die u betaalt voor de af te nemen goederen. Wanneer u direct de incoterm FOB afspreekt met uw leverancier, zal deze in de prijs zijn kosten meenemen voor zijn deel van het transport en de uitklaring bij de douane. De leverancier zal u een goede prijs aanbieden voor de producten en zijn deel van het transport, hij wil u immers als klant hebben. Uw leverancier kan daarbij bovendien het binnenlandse transport naar de haven combineren met het transport van producten van andere klanten, waardoor de transportkosten naar de haven voor alle partijen laag blijven.

Helaas komt het meerdere keren per maand voor dat we bij The Freight Hero klanten hebben, die niet duidelijk vastgelegd hebben dat ze de goederen op basis van de incoterm FOB kopen. Vaak communiceert u in het Engels met uw leverancier, omdat uw kennis van bijvoorbeeld het Chinees, Portugees of Hindi waarschijnlijk niet zo groot is. Uw Engels mag dan wellicht nog redelijk tot goed zijn, uw leverancier zou best wel eens kunnen vertrouwen op de vaardigheden van Google Translate. Controleer daarom goed in uw koopovereenkomst dat u koopt op basis van FOB. Hierover mag tussen u en de leverancier geen enkele twijfel bestaan! Klanten melden bij ons dat ze de producten op basis van FOB gekocht hebben en vervolgens krijgen wij van onze agenten in het land van herkomst te horen dat de leverancier bij hoog en laag beweert dat de aankoop op basis van EXW is.

Wanneer u de gemaakte FOB afspraak niet kunt aantonen, heeft u een probleem. Gelukkig bieden de meeste leveranciers u in dat geval een nieuw en fatsoenlijk aanbod op basis van FOB. U betaalt iets meer aan uw leverancier en daarmee is de kous af. Helaas zijn ook veel leveranciers in bijvoorbeeld China heel commercieel ingesteld en volharden zij op 'afspraak is afspraak'. U mag de door u al gekochte goederen in hun magazijn komen ophalen. U kunt uw leverancier vragen het transport van de fabriek naar de haven en de douaneformaliteiten alsnog te regelen. U heeft de goederen echter al gekocht en de sales man of vrouw ziet zijn kans en vraagt u natuurlijk de hoofdprijs voor deze dienstverlening. U kunt in dat geval ook de freight forwarder vragen het gehele transport te regelen op basis van Ex Works. Agenten van de freight forwarder gaan in het land van de leverancier het transport en de douaneformaliteiten regelen. Deze kosten zullen beduidend lager zijn dan het aanbod van uw leverancier, het blijft echter een kostenpost waarmee u bij aankoop van de goederen niet gerekend had.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van meer dan 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op play te klikken en... bespaar tijd en geld!

Meer over The Freight Hero