Pallets, laadmeters en laadmeter-berekentool
In de transport- en logistiekbranche zijn pallets en laadmeters vaak gehanteerde begrippen. Pallets zijn er in verschillende soorten en formaten.
Pallet
Een pallet is een transporteenheid. Het is een houten, kunststof of kartonnen plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Pallets zijn verkrijbaar in verschillende materialen, vormen en formaten.
Europallet
In Europa komt de europallet het vaakst voor. Deze standaardpallet heeft een afmeting van 80×120 cm. Officieel heet deze pallet EUR-pallet. Het is een pallet van hout met afmetingen en specificaties die door de European Pallet Association (EPAL) vastgelegd zijn.. De pallet heeft een hoogte van 14,4 cm en mag officieel maximaal 1.500 kilo dragen. Een europallet is te herkennen aan de klossen: op de linker- en de rechterklos staat “EUR”, EPAL of UIC. In de pallet zijn vijf bovenplanken, drie onderplanken en drie dwarsplanken verwerkt. Negen klossen van massief hout of geperste houtsnippers verbinden de boven- en onderzijde met elkaar. De bovenzijde van de drie onderplanken is afgeschuind, zodat het oppakken met een heftruck of pompwagen makkelijker gaat. De hoeken van een pallet zijn afgeschuind om schade en verwondingen te voorkomen. Er komen ook niet-officiële Europallets voor. Deze hebben vaak niet de ring rondom EUR of hebben een andere plankdikte. Deze pallets nemen niet deel aan het ruilsysteem.
Blokpallet
Naast de Europallet komen ook vaak blokpallets voor. Deze pallets hebben vaak de afmeting van 100×120 cm. Ook de afmeting 110x110cm komt voor. De blokpallet is echter geen officieel erkende pallet in Europa. In het Verenigd Koninkrijk worden bijna alleen maar de blokpallets van 100×120 cm gebruikt. De blokpallet bestaat uit verschillende delen. Een boven-, tussen- en onderdek en de blokken die deze dekken verbinden. Het gewicht dat een blokpallet kan dragen is afhankelijk van de dikte van de planken en blokken.
Overige soorten pallets
Naast Euro- en blokpallets zijn er nog veel meer typen pallets verkrijgbaar. Vaak maken bedrijven onderscheid in ‘nieuwe’ of ‘gebruikte’ pallets. Of in pallets voor een- of meermalig gebruik. Ze zijn leverbaar met een verschillend draagvermogen. Zelfs in op maat gemaakte afmetingen, specifiek voor het vervoer of de opslag van uw producten. Ook zijn er displaypallets, balkpallets en cp-pallets, die bijvoorbeeld geschikt zijn als winkelpallet, zware industriepallet of chemiepallet.
Het materiaal van de pallets
De meest voorkomende materialen waarvan pallets worden gemaakt, zijn: hout, karton, en kunststof. Houten pallets zijn stevig, wegen vaak zo’n 20-25 kilo en kunnen buiten blijven staan. Om een houten pallet te gebruiken voor import of export moet het vaak een speciale behandeling ondergaan om schadelijke organismen te doden. Kunststof pallets worden makkelijk gereinigd. Ze komen daarom veel voor in de voedings- of farmaceutische industrie, waar veiligheid noodzakelijk is. Een gebruikte pallet kan door wassen of stomen weer gebruiksklaar gemaakt worden. Een nadeel is dat kunststoffen pallets vaak duurder zijn. Kartonnen pallets zijn in opkomst, onder andere vanwege de duurzaamheid. Ze worden namelijk gemaakt van gerecycled papier en kunnen na gebruik het recycleproces in. Daarnaast zijn kartonnen pallets erg licht (gemiddeld zo’n 5 kilo), dus makkelijk met de hand te verplaatsen. Vanwege het lage gewicht komen ze vaak voor bij luchtvracht, waar tarieven afhankelijk zijn van het zending gewicht.
laadmeter
In het wegtransport wordt ook vaak gesproken over laadmeters. De laadmeter wordt gebruikt als rekeneenheid voor goederen die niet gestapeld kunnen worden of waarop u niet kunt stapelen. Hierdoor wordt eigenlijk het verloren volume in de vrachtwagen gecompenseerd. U kunt dit als volgt zien: 1 laadmeter komt overeen met 1 strekkende meter laadruimte in een vrachtwagen.
Een europallet is 0.80 x 1.20 meter (0,4 laadmeter)
Een blokpallet is 1.00 x 1.20 meter (0,5 laadmeter)
Door de breedte van een vrachtwagen van ca. 2,40 m komt 1 laadmeter ongeveer overeen met 2,4m² (2,40m breedte x 1m lengte). Het aantal laadmeters van de te vervoeren producten is zelf eenvoudig te berekenen door het vloeroppervlak te berekenen die de goederen in beslag nemen. De breedte van een vrachtwagen is 2,40 meter. Als de lengte in meters van het vloeroppervlak vermenigvuldigd wordt met de breedte in meters en vervolgens wordt gedeeld door 2,40 meter, dan krijg je het aantal laadmeters. Let op: Het maximale gewicht van een laadmeter bedraagt 1.750 KG. Weegt uw zending bijvoorbeeld 2.000 KG, dan is het aantal laadmeter 2.000 / 1.750 = 1,14 laadmeter. Ook als deze vracht op 2 Europalletten zou zijn gepalletiseerd, bedraagt het aantal laadmeter dus niet 0,8, maar 1,0 laadmeter.
Laadmeter-berekentool
Gebruik onze handige Laadmeter-berekentool, zodat u van ieder transport exact weet hoeveel het totaal aantal laadmeter bedraagt. Kies het soort pallet, geef aan om hoeveel pallets van deze uitvoering het gaat en voeg eventueel andere formaten pallets toe. (U kunt met het prullenbakje ook pallets weer verwijderen.)
OPMERKING: Vloeroppervlakte dat door afwijkend palletformaat niet gevuld kan worden door een volledige standaardpallet (80 cm / 120 cm) wordt bij de belastbare laadmeters opgeteld.