{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
RWG

Onduidelijkheid na miljoenenverlies voor Rotterdam World Gateway

Het eerste operationele jaar heeft bij Rotterdam World Gateway geleid tot een verlies van 35 miljoen euro. Met slechts 3,2 miljoen euro omzet in het eerste jaar en een met 67 miljoen euro gestegen geïnvesteerd vermogen naar in totaal 625 miljoen euro presteert de nieuwe geopende terminal op Maasvlakte 2 veel slechter dan de aanvankelijke aanname.

Nieuw kapitaal en leningen

Rotterdam World Gateway kampt net als de eerdere nieuw geautomatiseerde terminal op Maasvlakte 2, APMT2 en de terminals Delta Sealand en Euromax met forse aanloopproblemen. De eigenaren van Rotterdam World Gateway DP World (Dubai) en de rederijen Mitui, CMA CGM, APL en Hyundai hebben in 2015 fors extra nieuw kapitaal gestort en in 2015 en 2016 zijn nog eens miljoenenleningen ter beschikking gesteld.

Concessievergoeding

Daarnaast is niet duidelijk welk bedrag van de in 2015 aan de haven Rotterdam betaalde achtenveertig miljoen concessievergoeding terug ontvangen wordt, omdat de daarvoor gestelde eisen waaraan Rotterdam World Gateway aan moet voldoen niet nader gespecificeerd zijn. Het recht op terugstorting kan zelfs verspeeld worden, of erger: de concessie kan ook worden afgenomen. Aan de voorwaarden op het gebied van de operationele vergunningen is echter in 2014 en 2015 wel voldaan.

Onduidelijkheid

Hoewel de volumes fors aan het groeien zijn, de verwachting is samen met APTM2 in 2016 tot een vervijfvoudiging te komen ten opzichte van 2015, is vooralsnog volstrekt onduidelijk in hoeverre Rotterdam World Gateway aan de hogere vaste (kapitaals)kosten gaat voldoen.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van zo'n 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op het play-vignet te klikken en... bespaar tijd en geld!

Over The Freight Hero