{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Hs codes

HS-codes: waarvoor zijn ze en welke past bij uw producten?

De Harmonized Commodity Description and Coding System, afgekort HS-Code, is een wereldwijde standaard voor de beschrijving van producten die internationaal verzonden moeten worden. Zodra goederen een internationale grens over gaan, moeten deze waren bij de douane aangegeven worden in begeleiding van één of meer HS-Codes. Voor landen binnen Europa geldt de buitenrand van de Europese Unie als grens, aangezien we binnen Europa vrij verkeer van goederen kennen. De HS-Codes helpen bij de standaardisering en identificering van lading, ongeacht in welk land van de wereld zich de goederen bevinden.

  • De HS-Code omvat 5.000 groepen van goederen, die in 99 hoofdstukken en 21 rubrieken zijn gecategoriseerd.
  • HS-Codes bestaan uit een zescijferige code.
  • HS-Codes worden door duidelijke beschrijvingen ondersteund, zodat wereldwijd geen misverstand over de classificering kan ontstaan.
  • HS-Codes zijn juridisch en logisch ingedeeld binnen een structuur.

Hoe wordt de HS-code gebruikt?

De code wordt gebruikt door verschillende internationale organisaties, ruim 100 overheden met het oog op belastingen, handelsbeleid, monitoring, vracht- en transporttarieven, het verzamelen van verkeers- en handelsstatistieken en economisch onderzoek en analyse. Ruim 98% van alle internationaal vervoerde goederen worden volgens het HS-code systeem geclassificeerd. Met behulp van de HS-codes dalen de algehele kosten van het internationale vervoer, omdat er geen vertalers nodig zijn om de goederen te omschrijven. Bovendien zorgen de HS-codes ervoor dat het douane-proces sneller verloopt.

Om de code uit te leggen, geven we onderstaand een voorbeeld voor ananassen met HS-code 08.04.30:
We vinden de ananas in sectie II, de plantaardige producten.
Hoofdstuk 08: eetbare vruchten en noten
Kop 4: dadels, vijgen, ananassen, avocado's, etc. vers of gedroogd
Rubriek 30: ananassen

Naast deze wereldwijde HS-code heeft de Europese Unie de HS-code uitgebreid voor import en export:

  • HS-code is in Europa uitgebreid met 2 cijfers om bepaalde export-maatregelen eraan te kunnen koppelen. Deze 8-cijferige code (HS+2) noemt men ook wel combined nomenclature (CN-Code) en is dus gerelateerd aan de export.
  • Om import-maatregelen te kunnen koppelen, heeft de EU nog eens 2 cijfers toegevoegd op de CN-code, wat uiteindelijk de definitie TARIC-code heeft gekregen.

De uitdaging van de classifisering voor ondernemers

De aanvaarding en veelzijdigheid van de HS-code als basisproductcode en universele economische taal heeft het tot een onmisbaar instrument voor de internationale handel gemaakt, geïntegreerd in veel douaneafhandelingssystemen wereldwijd.

Het gebruik van de juiste HS-code kan in bepaalde gevallen toch nog gecompliceerd zijn, omdat de interpretatie van de codes kan verschillen per land en per gebruik. Onjuist gebruik van de code kan ertoe leiden dat de douane een verkeerd tarief toepast en de kosten van import voor de klant hoger uitvallen.

Het gebruik van de juiste HS-code en -interpretatie is ook van het grootste belang voor een importeur, aangezien het gebruik van een verkeerde code door de douaneautoriteiten kan worden beschouwd als misleiding of zelfs oplichting, wat kan leiden tot boetes.

In geval van twijfel, kunt u altijd The Freight Hero vragen u te helpen bij het bepalen van de juiste HS-codes.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van zo'n 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op het play-vignet te klikken en... bespaar tijd en geld!

Over The Freight Hero