{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}
Exporteurs rekenen 10 procent exportgroei jaar

Sterkste stijging Nederlandse goederenexport in zes jaar

Het jaar 2016 was een bewogen jaar, ook als het om export gaat. De Britten kozen ervoor de Europese Unie te verlaten en Amerika betreedt met een nieuwe president onbekend terrein. Brazilië lijkt eindelijk economisch gezien in rustiger vaarwater te komen en gelukkig draait de Duitse exportmotor weer op volle toeren. Zien we deze ontwikkelingen terug in de resultaten en verwachtingen van Nederlandse exporteurs? We zetten de vijf belangrijkste trends uit het evofenedex onderzoek Trends in Export 2017 op een rij.

Verwachtingen

Exporteurs melden dat hun omzet in 2016 met 6 procent is toegenomen. Dit percentage is aanzienlijk lager dan de verwachte 10 % procent die zij in het begin van het jaar hadden voorspeld. Dat neemt niet weg dat het resultaat nog steeds prima is, maar dit is de laagste groeipercentage na 2009, het jaar waar de export zelfs daalde. Het verschil in vergelijking met de voorcalculatie (3%) heeft echter geen effect op de verwachtingen die Nederlands exporteurs voor 2017 hebben. De prognose is dat de export dit jaar met 9 procent stijgt.

Veranderingen

Duitsland is tot op heden nog steeds onze belangrijkste handelspartner, namelijk 81 procent van de Nederlandse exporteurs handelt met ons oostelijke buurland gevolgd door België met 75 procent, Frankrijk en Groot Brittannië. Polen neemt dit jaar voor het eerst plaats in de top vijf ten koste van Denemarken die genoegen moet nemen met de achtste plaats.

De Verenigde Staten

Al meerdere jaren zien we dat de Verenigde Staten steeds geliefder is onder exporteurs. In 2016 heeft 58 procent van de exporteurs een groei behaald, eind 2016 denkt zelfs 70 procent van de exporteurs de omzet te kunnen verhogen. Het ‘’America First’’ beleid van de president Trump, lijkt op dit moment nog geen schade te veroorzaken voor de Nederlandse exporteurs. Andere markten waar de groei toeneemt zijn Iran, Duitsland, Canada en Vietnam.

Verenigd Koninkrijk

Groot Brittannië staat voor het eerst in de top 10 van markten waar exporteurs een dalende omzet zien. Vorig jaar sloot Groot Brittannië de top 5 nog af. In 2016 daalde de export met 25 procent, hiermee kwam het op de vijfde plek van de daalmarkten. In 2017 moet Groot Brittannië wederom genoegen nemen met deze plek. De mogelijke oorzaak waarom de export zo snel daalt zal de aankomende Brexit zijn. Uit verschillende onderzoeken van Evofenedex bleek al dat exporteurs vrezen voor lange en ingewikkelde douaneprocedures, meer administratief werk en hogere invoerrechten.

Marktbescherming

Met de visie op ontwikkelingen in de belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zijn dit jaar onderzocht of exporteurs steeds meer struikelen over protectionisme. De meerderheid (namelijk 57 procent) is de afgelopen jaren meer protectionisme tegengekomen. 33 procent heeft werkelijk te maken met regelmatige protectionisme. Met name handelsbeperkingen, invoerheffingen, bureaucratie en wetgeving zorgen voor een traag proces.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

The Freight Hero
in action

The Freight Hero is gespecialiseerd in het importeren en het exporteren van goederen naar en van Europa. Op het boekingsplatform van The Freight Hero selecteert u uw container en/of luchtvracht en ontvangt gelijk een scherp all-in tarief. U boekt direct en u kunt uw zending real time op uw eigen dashboard volgen. Door de uitstekende handelsrelaties met rederijen en (lucht)havens in meer dan 200 landen is The Freight Hero in staat om dagelijks te voorzien in containervaarten en luchtvrachten afkomstig van zo'n 200 bestemmingen wereldwijd. Bekijk de animatie door op het play-vignet te klikken en... bespaar tijd en geld!

Over The Freight Hero