{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}

Overboord geslagen containers van MSC Zoë stuk op de bodem

Een groot deel van de overboord geslagen containers zijn kapotgegaan. Uit de sonarbeelden die zijn gemaakt van de Eemsgeul en de vaargeul boven Terschelling blijkt dat er veel losse objecten liggen. Twee bergingsschepen zijn nu al twee weken bezig om de zeebodem op te ruimen.

Stukken container, auto-onderdelen, matrassen, schoenen en allerlei afval. Er wordt van alles naar boven gehaald deze dagen. Daarbij is er nu ook een onderwaterrobot ingezet. MSC Zoë heeft begin vorige maand bijna driehonderd containers verloren. Hier is een groot deel van nu gelokaliseerd en een deel van de vracht spoelde aan op de Waddeneilanden en het vasteland van Friesland en Groningen. Als de meeste spullen boven water zijn, worden de containers die nog intact zijn opgeborgen.

Rijkwaterstaat zegt het logisch te vinden dat de containers niet heel zijn gebleven, toen deze begin januari van het schip vielen. De val was vergelijkbaar met een val van de twaalfde verdieping van een flatgebouw.

IMG 0059 1140x570

Garnalenvissers laten weten dat zij er niet blij mee zijn. Ze halen ‘bijvangst’ omhoog als krukjes en speelgoedauto’s. Hierdoor hebben enkele vissers kapotte netten en zijn zij bang niet te kunnen werken door deze omstandigheden.