{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}

Ikea, CMA CGM en het Goodshipping Program testen duurzame bio-stookolie voor containerscheepvaart

Met steun van Havenbedrijf Rotterdam beginnen Ikea, CMA CGM en het Goodshipping Program met het testen van duurzame bio-stookolie in de containerscheepvaart. Het traject is 19 maart gestart in de Rotterdamse haven.

Toen het traject begon, werd voor het eerst een containerschip met een duurzame variant van zware stookolie gebunkerd. Volgens de partijen is het een belangrijke stap in de energietransitie van de internationale zeescheepvaart. Het Goodshipping Program wil een CO2-neutraal zeetransport versnellen en faciliteert de proef. De directe betrokkenheid van Ikea is van vitaal belang bij de commercialisering van duurzame biobrandstoffen. Elisabeth Munck af Rosenschöld, IKEA Global Transport and Logistics Services: “Met deze pilot tonen wij aan dat geavanceerde biobrandstoffen vandaag al kunnen worden ingezet om de footprint van scheepvaart te verlagen. Als IKEA willen we onze verantwoordelijkheid nemen door allereerst voor onze klanten ons eigen zeetransport te verduurzamen en daarnaast deze cruciale ontwikkeling te stimuleren in de scheepvaartindustrie. Alleen door samen te werken kunnen we snel de nodige veranderingen teweegbrengen. Zodra de pilot succesvol is afgerond, hebben wij de intentie om ten minste al onze containers vanuit Rotterdam op deze duurzame biobrandstof te gaan vervoeren.”

Shipping containers 1150062 1280

De duurzame bio-stookolie wordt geleverd door GoodFuels, een Nederlands bedrijf op het gebied van geavanceerde duurzame biobrandstoffen voor de scheepsvaartindustrie. Na een intensief testprogramma van drie jaar in november 2018, heeft GoodFuels een duurzame variant van zware stookolie gelanceerd. Dit is in samenwerking gegaan met Deense bulkrederij A/S Norden. Zonder aanpassingen kan deze tweede generatie biobrandstof aan de motor worden ingezet. De brandstof wordt geproduceerd van uiterst duurzame grondstoffen.

De aankondiging komt op een cruciaal moment. Vanaf 2020 zal de gehele scheepvaartindustrie moeten overstappen op laagzwavelige brandstoffen, in verband met de nieuwe zwavelwet.