{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}

Haven Rotterdam stuurt container op wereldreis

Havenbedrijf Rotterdam stuurt de komende twee jaar ‘de slimste container’ op wereldreis. In deze periode gaat Container 42 op reis om data te verzamelen en wordt er vastgesteld wat een containerlading kan meemaken in het transport.

De container is vernoemd naar een grapje uit het boek van Douglas Adams ‘The HitchHikers Guide To The Galaxy’. Met behulp van allerlei sensoren en apparatuur is de container in staat om vibraties, helling, posi-ties, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur op te slaan. Door de gegevens die hierdoor worden verzameld komt er informatie vrij over wat er tijdens een reis met lading kan gebeuren. Dan kan er hoogstwaarschijnlijk ook meer duidelijk worden over onder andere de oorzaak van ongelukken waarbij containers van boord vallen. Daarnaast is er een camera en deze houdt in de gaten of er geen ladingdieven zitten te rommelen aan de container.

Ocean sea ship 40642

De eerste stop voor Container 42 is in München. Het schip is dan begin juni te bezichtigen op de Transport Logistic beurs. Daarna komt de container weer terug naar Rotterdam.

Met behulp van zonnefolie op het dak en batterijen kan de container zichzelf continu van energie voorzien. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam gaat de slimme container helpen om de logistieke wereld voor te bereiden op de nieuwe regelgeving van de Internationale Maritieme Organisatie. Die wellicht vanaf 2025 autonoom varende schepen mogelijk wilt maken. Dan staat de kapitein niet op het schip, maar op de wal.