{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}

Haven Rotterdam grootste van Europa

Van de twintig drukste havens liggen er liefst negen in China, waarvan één in Hong Kong. Echter telt Europa ook een aantal flinke scheepsvaartcentra. Rotterdam is de druktste haven van Europa, volgens meest recente cijfers (2016) van de World Shipping Council. Ondanks dat de Nederlandse haven een plek is gezakt op de wereldranglijst. Hier staat Rotterdam nu op de 12e plek.

De Nederlandse havenstad was tussen 1962 en 2004 de grootste haven ter wereld. Totdat Shanghai deze positie overnam. Rotterdam is ruim tweemaal groter dan Antwerpen, Belgie. Bij het vastellen van de drukste haven wordt er gekeken naar het aantal TEU. Dit is de aanduiding voor de afmeting van de container.

Haven

De haven is een samenstelling van verschillende havenbekkens en bedrijfsterreinen die ten dienste staan van de aan- en afvoer van goederen van en aan de havens. Het huidige havengebied heeft een oppervlakte van zo’n 12.500 hectare en strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer. De haven heeft een groot achterland en hierdoor bereikbaar via weg, spoor en binnenwater (Rijn, Maas). De bulktransporten en afhandelingen van olietankes zijn naast de overslag van goederen belangrijke segmenten. Mede door de voordelen van de grootte van de haven is Rotterdam al jarenlang één van de meest favoriete havens voor de aanschaf van brandstof. Rotterdam staat bekend als de voordeligste bunkerlocatie van Europa.