{{ 'Sea Freight' | trans }}

{{ 'Air Freight' | trans }}

{{ 'Sea Freight' | trans }}
{{ 'Air Freight' | trans }}

Amsterdam Airport - Schiphol (AMS)

Haven naam
Amsterdam Airport - Schiphol
Haventype
Loshaven
Havencode
AMS
Land
Nederland

Amsterdam Airport Schiphol (IATA: AMS, ICAO: EHAM) is de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke luchthaven in Europa. Schiphol was in 2016 met ruim 63,5 miljoen passagiers de op twee na drukste luchthaven van Europa, na Heathrow (Londen) en Charles de Gaulle (Parijs).

Ligging

Het vliegveld ligt in de gemeente Haarlemmermeer in het zuiden van de provincie Noord-Holland en bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam. Op de plaats waar nu Schiphol ligt, lag eerder het dorp Rijk. De naam "Schiphol" wordt ook gebruikt als plaatsnaam, evenals Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk.

Eigendom

De luchthaven is eigendom van de Koninklijke Schiphol Group (statutaire naam: "N.V. Luchthaven Schiphol"), met als aandeelhouders de Nederlandse Staat, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, en Aéroports de Paris.

Thuishaven

Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Martinair (uitsluitend vracht), Corendon, TUI en Transavia. Daarnaast is het de Europese hub van Delta Air Lines en Jet Airways, en een basis voor onder meer Vueling en easyJet.[2] De luchthaven ligt enkele meters onder zeeniveau en telt zes start- en landingsbanen.

Schiphol

Uitbreiden

Wanneer Schiphol uitbreidimngsmogelijkheden heeft, kan het zich ook meer gaan richten op luchtvracht in plaats van personenvervoer. De komst van extra vrachtvliegtuigen tast het passagier netwerk op Schiphol niet aan. Dit netwerk is namelijk gebaseerd op overstappende passagiers. Cargo dat in een passagiersvliegtuig meegenomen wordt, is een bijproduct met een laagkostenniveau. Vrachtvliegtuigen hebben een veel hoger kostenniveau. Deze vrachtvliegtuigen worden slecht ingezet op routes waar te weinig vrachtcapaciteit beschikbaar is. Het is belangrijk dat er op relevante routes genoeg wordt aangeboden.

Video-impressie van cargo-afhandeling op Schiphol

Havens